Lasersko zdravljenje stresne urinske inkontinence in sindroma ohlapne nožnice, cistokele in rektokele

Lasersko zdravljenje je ambulantni poseg, brez anestezije, ki je povsem neboleč in ne povzroča ran in krvavitve.

Z laserjem lahko v ginekologiji zdravimo stresno urinsko inkontinenco, sindrom ohlapne nožnice, zdrs medeničnih organov (cistokele, rektokele).

Lasersko zdravljenje stresne urinske inkontinence in zdrsa medeničnih organov (cistokel, rektokel) je neinvazivno in neboleče.

Uhajanje seča oz. urinska inkontinenca je nesposobnost kontrole mokrenja, pri čemer voda nekontrolirano uhaja po kapljicah ali v celoti, tudi ko jo poskusimo zadržati.

S staranjem se pojavijo določene spremembe, ki lahko vplivajo na nastanek urinske inkontinence. To so zmanjšana elastičnost stene mehurja, zmanjšana raztezljivost mišice mehurja, ki vodi k nepopolnem praznjenju, zmanjšanje števila spontanih stiskanj mehurja in druge.

Najpomembnejše so spremembe pri ženskah, ki nastanejo kot posledica hormonskega usihanja. Pomanjkanje estrogenov v postmenopavzalnem obdobju ima pomembno vlogo pri nastanku inkontinernce.

Težave z uhajanjem vode pa imajo lahko tudi mlajše ženske. Pri teh so vzroki v slabljenju mišic medeničnega dna, kot posledica zaporednih porodov ali pa prekomerne telesne teže.

Najpogostejša je stresna inkontinenca. Ta je posledica oslabelosti mišic medeničnega dna z nezmožnostjo notranje mišice zapiralke, da ostane stisnjena, ko se poveča pritisk v trebuhu (kašljanje, kihanje, smeh, hoja po stopnicah, dvigovanje težkih predmetov). Običajno uide manjša količina urina.

Najnovejša metoda zdravljenja blažjih oblik stresne urinske inkontinence je laserska terapija. To je minimalno invazivna metoda. Laserska svetloba s toplotnim učinkom povzroči krčenje kolagenskih vlaken v sprednji steni nožnice. Zato se spremeni elastičnost tkiv nožnice in urogenitalne prepone. Ker pa se mehur drži sprednje stene nožnice, se povečana elastičnost tkiv kaže tudi na sečnem mehurju. Poenostavljeno povedano, organom, ki so bili prej povešeni, vrnemo prvotno anatomsko lego in s tem kontinenco.Poseg opravlja specialist ginekolog.

 

 

 

 

Sindrom ohlapne nožnice

Laserska termoliza pomaga ženskam, ki so zaznale manjšo občutljivost nožnice med spolnostjo.

 

Kolagen v steni nožnice se poškoduje in postara zaradi hormonskih sprememb v nosečnosti in po menopavzi ter mehanskih sprememb predvsem po vaginalnem porodu. Posledično postane nožnica bolj ohlapna, povesita se njena sprednja in zadnja stena. Zaradi manjšega trenja postane spolnost manj zadovoljiva za oba partnerja in z leti se zaradi povešene sprednje in zadnje stene nožnice pojavi nehotno uhajanje urina ob naporu: pri poskokih, teku in plesu, kašlju in kadar koli se močno napnemo.

Z laserjem spodbudimo tvorbo novega kvalitetnejšega kolagena, tkivo nožnice postane bolj čvrsto in elastično, nožnica se skrči, znova se vzpostavi začetno anatomsko stanje. Ker sprednja stena nožnice ni več povešena in ker se tkivo nožnice okrepi, tudi med naporom (npr. med tekom, kašljanjem...) urin ne uhaja.

Poseg je neboleč, anestezije ne potrebujete, neposredno po posegu se lahko vrnete k vsakodnevnim opravilom. Za optimalen rezultat sta potrebni 2 terapiji v razmiku 6 tednov.

Zdravljenje cistokele in rektokele

Laser termično preoblikuje tkiva in spodbuja regeneracijo vezivnih tkiv. Povzroča krčenje in preoblikovanje kolagenih vlaken ter povezovanje in tvorbo novih kolagenih vezivnih vlaken. Tkivo nožnice postane čvrstejše, a elastično, nožnica se skrči in mehur se povrne v osnovni anatomski položaj. Takšna nožnica predstavlja čvrstejšo oporo mehurju in sečnici v njuni ravnovesni legi. Pri cistokelah in rektokelah pride posledično do vleka globljih vezivnih struktur, kar dodatno učvrsti medenično dno. Ob skrčeni in bolj nagubani nožnici se poveča trenje pri spolnem odnosu, kar je dokazan vzrok za zadovoljiv spolni odnos.

Uspehi pri zdravljenju so primerljivi tako pri mlajših ženskah, kot pri ženskah v menopavzi. Uspehi pri zdravljenju so odvisni tudi od natančno postavljene diagnoze, saj z laserjem lahko zdravimo le stresno komponento inkontinence urina.

Laserski poseg običajno traja 30 minut. Po posegu se lahko pacientka takoj vrne k običajnim življenjskim opravilom. V obdobju dveh tednov po posegu priporočamo, da se pacientke izogibajo prekomernim fizičnim obremenitvam, spolnim odnosom, dvigovanju bremen in kopanju v stoječih vodah.

Pri stresni urinski inkontinenci laserski poseg običajno ponovimo dvakrat v razmiku šestih tednov. Pri zdrsih medeničnih organov je potrebno laserski poseg ponoviti večkrat (običajno od 3-5 krat).

 

Lasersko zdravljenje stresne urinske inkontinence in sindrom ohlapne nožnice, cistokele in rektokele

POSEG CENA DVEH POSEGOV  
Zdravljenje  stresne inkontinence in sindrom
ohlapne nožnice
2 POSEGA in 3 pregledi
550,00 €                    
Zdravljenje sindroma ohlapne nožnice 2 POSEGA in 3 pregledi 350,00 €                     
Zdravljenje cistokele, rektokele 3 POSEGI in 4 pregledi 700,00€                     
Zdravljenje cistokele, rektokele 5 POSEGOV in 6 pregledov 900,00€                     
Labioplastika 750,00€  

 

POSLUJEMO SAMO Z GOTOVINO

 

Kontaktirajte nas

AlfaEstetica d.o.o.

Ordinacija za estetsko,zdravstveno in anti-aging medicino

(Podjetje se je preselilo v Ljubljano)

 
E: [email protected]

Preko obrazca

Lahko nas kontaktirate tudi preko kontaktnega obrazca.

KONTAKTNI OBRAZEC