DIAGNOSTIČNI ULTRAZVOK

 

ULTRAZVOK TREBUHA

Ultrazvok trebuha je priporočljiv tudi kot preventivna preiskava  s katero preverimo zdravje trebušnih organov in pravočasno odkrijemo bolezenske spremembe. Z njim ugotavljamo tudi vzroke bolečin v trebuhu, sledimo razvoju bolezni in preverjamo učinke zdravljenja. Pomaga nam tudi pri izbiri najprimernejše nadaljnje diagnostične metode.

Ultrazvočni pregled je neinvaziven, neškodljiv in neboleč.

Pacient med ultrazvokom trebuha leži na hrbtu na postelji. Na sondo in na trebuh pacienta nanesemo gel s katerim omogočimo lažje drsenje po koži in ustvarimo boljši kontakt, ter na ta način zagotovimo boljši prenos ultrazvočnih valov ter s tem tudi kvalitetnejšo sliko. Zdravnik po vrstnem redu najprej pogleda jetra, žolčnik ter žolčne vode, nato trebušno slinavko, vranico, obe ledvici ter nadledvično žlezo. Po zgornjem delu trebuha pogleda še trebušno aorto in se pomakne proti spodnjemu delu nad sečni mehur in prostato pri moškem ter rodila pri ženski. Pregleda tudi stanje žil ter proste tekočine v trebušni votlini.

Pregled traja od 20 minut do 1 ure.

Posebne priprave

Dan pred pregledom se priporoča uživanje lahko prebavljive hrana, na dan pregleda naj tudi odvede blato (lahko tudi s pomočjo odvajalne svečke).  Pacient ne smete uživati hrane od 6 do 8 ur. Pije lahko le vodo ali nesladkani čaj. Na pregledu mora imeti poln sečni mehur, zato je pomembno da eno uro pred preiskavo pacient popije pol litra vode ali čaja in zadrži urin v sečnem mehurju.

 

ULTRAZVOK ŠČITNICE, BEZGAVK IN ŽLEZ SLINAVK

Ultrazvok ščitnice in vratu je pomemben pred posegi in sledenju uspešnosti zdravljena ter seveda za ugotavljanje bolezenskih sprememb mehkega dela vratu. Na vratu pregledujemo žleze slinavke (vnetja, kamni v izvodilih, tumorji), vratne bezgavke (vnetja, maligna obolenja) in odkrivamo ostala vnetja (zlasti avtoimunsko). Pomemben je tudi pri oceni stanja ščitnice, kjer dobimo podatke o velikosti, zgradbi, prekrvavljenosti ščitnice ter zaznamo tvorbe, ciste ter ocenimo stopnjo. Ultrazvočni pregled je neinvaziven, neškodljiv in neboleč. Pacient leži na hrbtu z nazaj nagnjenim vratom. 

 

ULTRAZVOK PROSTATE, SKROTUMA IN TESTISOV

Ultrazvok prostate je priporočljiv tudi kot preventivna preiskava s katero preverimo njeno zdravstveno stanje in pravočasno odkrijemo bolezenske spremembe. Z njim ugotavljamo tudi vzroke za težave pri uriniranju, sledimo razvoju ev. bolezni in preverjamo učinke zdravljenja. Pomaga nam tudi pri izbiri najprimernejše nadaljnje diagnostične metode.

Ultrazvočni pregled je neinvaziven, neškodljiv in neboleč. Pacient med ultrazvokom prostate leži na hrbtu na postelji. Na sondo in na spodnji del trebuha pacienta nanesemo gel s katerim omogočimo lažje drsenje sonde po koži in ustvarimo boljši kontakt, ter na ta način zagotovimo boljši prenos ultrazvočnih valov ter s tem tudi kvalitetnejšo sliko.Z ultrazvokom izmerimo velikost prostate in ocenimo njeno obliko.

Ultrazvok testisov zajema pregled mod, odmodkov in okolnih tkiv. Pregledujemo zatrdline, boleče predele, otekline, poškodbe, ipd. Opazujemo vnetja v modih ali obmodku, tumorje, tekočinske kolekcije v testisih – hidrokele ali razširitve ven – varikokele. Preiskava je neboleča in varna ter jo zlasti priporočamo mlajšim moškim med 20. in 45. letom, saj se maligni tumorji, ki se kažejo kot neboleča zatrdlina v modu pojavljajo zlasti v tem starostnem obdobju. Prognoza ozdravitve zgodaj odkritega tumorja je zelo ugodna. Moškim, ki so bili operirani zaradi raka na modih priporočamo redne ultrazvočne preglede mod in trebušnih organov enkrat letno.

 

ULTRAZVOK DOJK 

Zajema pregled in oceno tipnih zatrdlin dojk. Zlasti priporočamo, da ultrazvok dojk opravijo ženske, ki so mlajše od 50 let, saj je tkivo ”bolj gosto” in z mamografijo slabše pregledno. Ultrazvočnega pregleda dojk se lahko poslužujemo tudi za razjasnitev nepravilnosti, ki so bile odkrite na mamografiji. Ker je ultrazvok neinvazivna metoda jo zlasti priporočamo pri mlajših ženskah ali nosečnicah saj je ultrazvok relativno natančen pri razlikovanju cist od solidnih tvorb kot tudi pri razlikovanju žlez od drugih sprememb. V našem zavodu poteka ultrazvok dojk pod okriljem ginekološke ambulante in zajema še klinični pregled dojk. Priporočamo redno samopregledovanje dojk.

 

ULTRAZVOK VRATNIH ŽIL 

Zelo enostaven postopek, kot je ultrazvok vratnih žil, na povsem neboleč in hiter način omogoča pregled stanja ožilja in na ta način omogoči pravočasno odrivanje težav z ožanjem in zamašitvijo žil. Na ta način zdravniki ugotavljajo, kakšno je stanje našega ožilja v celoti. Pregled se izvaja na vratnem delu predvsem zato, ker so tukaj žile tik pod kožo, so lahko dostopne in široke, kar olajša pregled. S pomočjo ultrazvočne naprave in ultrazvočne sonde zdravnik v živo pregleda stanje vratnih žil in na ta način lahko ugotovi oziroma sklepa, kakšno je stanje našega celotnega ožilja.

Ultrazvok vratnih žil pokaže že najmanjše zožanje, ki se pojavi na ožilju in na ta način se lahko zdravnik pravočasno odloči za zdravljenje te bolezni, hkrati pa nam bo tudi svetoval, kako naj spremenimo svoj življenjski stil in tako zmanjšamo dejavnike tveganja, kot so nekakovostna in mastna hrana ter premalo gibanja in telesne aktivnosti. Na ta način bomo s kurativo in preventivo lahko bistveno zmanjšali možnosti srčno žilnih obolenj, kapi ali infarkta.

Kako postopek poteka? Ultrazvok vratnih žil je povsem enostaven in neškodljiv ter popolnoma neboleč poseg, ki se pri zdravniku specialistu izvaja ambulantno. Pacient ne potrebuje nobenih posebnih priprav pred samim posegom, pregled je hiter in neboleč, traja le dobrih 20 minut. Med pregledom bo zdravnik specialist uporabil poseben gel, s katerim bo namazal kožo na področju pregleda in s tem omogočil ultrazvočni sondi boljši stik s kožo in na ta način boljši in kakovostnejši pregled. Priporočljivo je, da pacient na pregled pride oblečen tako, da lahko med pregledom odstrani oblačila z vratu, se pravi naj ne pride oblečen v puli ampak raje v srajco, ki jo lahko odpne.

Zdravnik specialist bo ultrazvok vratnih žil izvedel v živo, torej bo sproti med pregledom opazoval stanje ožilja in tako sproti postavil diagnozo. Pacient med postopkom pregleda leži na hrbtu z rahlo dvignjenim vzglavjem, kar zdravniku specialistu omogoči čim lažji dostop do vratu.

 

ULTRAZVOK SRCA

Ultrazvočna preiskava srca je ena najpomembnejših preiskav za odkrivanje in spremljanje srčnih bolezni. Med pregledom v živo spremljamo delovanje srca skupaj z izvrstnim prikazom srčnih struktur in funkcij. Z doplersko metodo ultrazvočne preiskava vidimo tudi gibanje krvi v srčnih votlinah in žilah.

S pregledom ugotovimo:

  • velikost in obliko srčnih votlin in velikih žil,

  • potek krvi znotraj srčnih votlin in v velikih žilah,

  • kakšne so zaklopke in kako delujejo,

  • delovanje levega in desnega prekata (raztezanje, krčenje),

  • stanje perikarda,

  • napačne povezave med srčnimi votlinami (prirojene, pridobljene),

  • morebitne tvorbe v srčnih votlinah (krvni strdki, tumorji).

Ultrazvočni pregled je neinvaziven, neškodljiv in neboleč

Potek in trajanje pregleda

Med preiskavo leži pacient z razganjenim prsnim košem na levem boku in ima pod glavo levo roko. Včasih mora med preiskavo tudi  zadržati dih.

Trajanje preiskave je odvisno od zapletenosti sprememb na srcu in preglednosti tkiv. Lahko traja od 20 minut do 1 ure.

Pred preiskavo je treba razgaliti prsni koš, zato je primerno oblačilo, katerega zgornji del pacient zlahka sleče. Zaželeno je, da ima pacient s seboj spisek zdravil katere jemlje in v kakšnih odmerkih. S seboj naj prinese tudi vso dokumentacijo o morebitnih predhodnih pregledih srca.

Če jemlje zdravila, jih vzame kot običajno razen če mu zdravnik ne odredi drugače.

 

ULTRAZVOK ARTERIJ SPODNJIH OKOČIN Z MERITVAMI - SE TRENUTNO NE IZVAJA

Ultrazvočna preiskava arterij spodnjih okončin je izredno koristna za načrtovanje kirurških in znotraj žilnih posegov. Seveda se uporablja tudi za spremljanje uspešnosti zdravljenja.

Omogoča ugotovitev arterijsko žilnih bolezeni že v začetni obliki pri neznačilnih težavah v spodnjih udih ter pri napredovalni arterijski žilni bolezni. S pomočjo preiskave določimo stopnje motnje v prekrvavitvi ali lokalizirano žilno okvaro.

Ultrazvočni pregled je neinvaziven, neškodljiv in neboleč.

Pacient med pregledom leži. Najprej pregledamo arterije v dimljah, nato vzdolž stegenske arterije po notranji strani stegna, sledi pregled golena po notranji in zunanji stran. Pacient se obrne še na bok, da pregledamo arterijo v zakolenski jami.

Preiskava traja 30 minut.

 

ULTRAZVOK VEN SPODNJIH OKONČIN Z MERITVAMI - SE TRENUTNO NE IZVAJA

Z ultrazvokom pregledamo stanje globokih in povrhnjih ven nog, tako lahko ugotovimo morebitno prisotnost krvnih strdkov. Po preboleli venski trombozi slabo prehodne vene lahko privedejo do težjih oblik kroničnega venskega popuščanja. To je zelo pogosta bolezen, ki se kaže v obliki krčnih žil, sprememb na koži, odtekanje gležnjev ali celo kot golenja razjeda.

Ultrazvočni pregled povrhnjih ven je potreben kadar je zdravljenje invazivnejše. Sem spada operacija varic, pred termično znotraj žilnim zapiranjem večjih debel površnjih ven z laserjem ali radiofrekvenčno energijo. Preiskava pokaže povratni tok v debelih površinskih venah.

Ultrazvočni pregled je neinvaziven, neškodljiv in neboleč.

Med pregledom globokih ven pacient leži na mizi, pri pregledu površinskih ven stoji. Najprej pregledamo globoke in nato še povrhnje vene nog. Tako lahko opredelimo bolezni, ki povzročajo otekanje in bolečine v nogah. Pregled obeh nog traja približno 45 minut.

 

GINEKOLOŠKI ULTRAZVOK

Je neboleča in neinvazivna preiskava rodil. Izvaja jo ginekolog s pomočjo ultrazvočne sonde, ki jo vstavi v nožnico. Na zaslonu ultrazvočnega aparata si ogleda rodila in prikaže morebitne spremembe na maternici (miomi, prirojene nepravilnosti maternice, adenomioza), na jajčnikih (ciste, endometriomi ,dermoidi, policistični jajčniki), v maternični votlini (polipi, miomi, pregrade in zelo spremenjenih jajcevodih. Če ženska nima ginekoloških težav, ga opravimo na njeno željo.

 

ULTRAZVOČNA POTRDITEV NOSEČNOSTI

Z UZ preiskavo v zgodnji nosečnosti (8. – 12. teden)lahko preverimo, če se nosečnost razvija v maternici ali izven nje, število plodov in vitalnost, izmerimo velikost ploda in določimo pričakovani datum poroda. Natančnejša ocena razvoja ploda v tem obdobju še ni možna, saj lahko vidimo le glavo, nakazane so okončine, od 6. tedna dalje lahko opazujemo tudi plodov srčni utrip. Zelo pomembna struktura v tem obdobju je tudi rumenjakov mehurček, ki skrbi za prehrano ploda.

 

ULTRAZVOČNO MERJENJE NUHALNE SVETLINE ( 11.-14. TEDEN )

Ultrazvočna meritev nuhalne svetline je presejalni test za odkrivanje kromosomskih nepravilnosti ploda, ki ga priporočamo vsem nosečnicam. S testom odkrijemo večino plodov (80%) s trisomijo 21 (Downov sindrom), pa tudi precejšen delež plodov z drugimi kromosomopatijami in nekaterimi genetskimi sindromi ter večjimi srčnimi napakami ploda. Preiskavo opravimo med 11. in 14. tednom nosečnosti oziroma pri razdalji teme-trtica 45-84 mm. Izmerimo premer plodove glavice, frekvenco srčnega utripa, razdaljo teme-trtica in debelino vratne gube.

 

ULTRAZVOČNA MORFOLOGIJA PODA

Natančna UZ ocena morfologije ploda je ena od najpomembnejših preiskav v nosečnosti, saj je namenjena predvsem potrditvi normalnega razvoja ploda oziroma odkrivanju večjih razvojnih nepravilnosti, pa tudi t.i. mehkih označevalcev, ki povečajo tveganje za prisotnost kromosomske napake pri plodu. Preiskavo je najbolje opraviti med 20. in 22. tednom nosečnosti, saj je razvoj plodovih organov takrat večinoma že zaključen in lahko v primeru normalnega izvida z veliko verjetnostjo napovemo rojstvo zdravega otroka. Izjema so pljuča in možgani, katerih razvoj pa niti ob rojstvu ni popolnoma končan, zato je nevrološka ocena ploda nekoliko manj zanesljiva. Ocenimo plodovo rast in potrdimo gestacijsko starost, pregledamo popkovnico, lego posteljice ter ocenimo količino plodovnice.

 

ULTRAZVOČNO MERJENJE MATERNIČNEGA VRATU

85% prezgodnjih porodov pred 34. tednom nosečnosti se zgodi pri nosečnicah z nizkim tveganjem za prezgodnji porod, so zdrave in prvič noseče ali pa so že rodile ob pričakovanem terminu poroda. Ginekologi in porodničarji svetujemo vsem nosečnicam UZ meritev materničnega vratu (MV) med 20. – 24. tednom nosečnosti, za oceno tveganja za prezgodnji porod, in preiskavo v primeru normalno potekajoče nosečnosti opravimo na željo nosečnice. Povečano tveganje za prezgodnji porod imajo nosečnice z enoplodno nosečnostjo in izmerjenim MV krajšim od 15 mm oziroma dvoplodno nosečnostjo in izmerjenim MV po 25 mm.

 

ULTRAZVOČNO MERJENJE PRETOKA SKOZI MATERNIČNE ARTERIJE

Z UZ merjenjem pretoka skozi maternične arterije ocenimo tveganje za razvoj preeklamsije in zastoj plodove rasti kasneje v nosečnosti. Preiskava je priporočljiva med 21. – 24. tednom in jo v primeru normalno potekajoče nosečnosti opravimo na željo nosečnice.

 

3D/4D ULTRAZVOČNA PREISKAVA

Bodoči starši s težavo čakajo na dan, ko bodo lahko spoznali svojega malčka. 3D/4D ultrazvok je za ta namen idealna izbira, saj lahko s sodobnimi aparati in z malo sreče naredimo že skoraj fotografije ploda, ki se na primer smehlja ali zeha; četrta dimenzija doda še plodovo gibanje, tako da lahko (ponovno z nekaj sreče) posnamemo prvi posnetek. Že v zgodnji nosečnosti lahko opazujemo različne vedenjske vzorce ploda, na podlagi katerih lahko sklepamo na razvoj njegovega živčnega sistema. Najprimernejši čas za 3D/4D pregled je sicer med 25. – 30. tednom nosečnosti. Preiskava je varna, ni pa namenjena odkrivanju razvojnih nepravilnosti ploda. Preiskavo opravimo na željo nosečnice.

 

ULTRAZVOK KONTROLA RASTI PLODA

Ginekologi in porodničarji svetujemo UZ kontrolo rasti ploda, ki jo v primeru normalno potekajoče nosečnosti opravimo na željo nosečnice v 30. – 32. tednu nosečnosti. Iz meritev premera in obsega plodove glavice, obsega trebuščka in dolžine stegenske kosti ocenimo ali plod za svojo gestacijsko starost primerno raste, hkrati pa še enkrat preverimo morfologijo; včasih ugotovimo tudi kakšno razvojno napako, ki v 22. tednu nosečnosti še ni bila vidna.

Z UZ merjenjem pretoka v popkovničnih žilah ugotavljamo stanje ploda in delovanje posteljice. Preiskavo pridružimo UZ kontroli rasti ploda, ki jo opravimo na željo nosečnice, najpomembnejša pa je v zadnjem trimesečju in predvsem ob podaljšani nosečnosti.

 

ULTRAZVOK OCENA TEŽE, SPOL IN LEGE PLODA

Preiskava se izvaja v 36. – 37. tednu in se v primeru normalno potekajoče nosečnosti izvaja na željo nosečnice.

Diagnostični ultrazvok

OBSEG TERAPIJE CENA TERAPIJE
Ultrazvok trebuha in trebušnih organov (odrasli in otroci)   60,00€
Ultrazvok trebuha, prostate in testisov 150,00€
Ultrazvok trebuha in vratu 100,00€
Ultrazvok trebuha in kile 90,00€
Ultrazvok ščitnice, bezgavk in žlez slinavk - vratu 60,00€
Ultrazvok bezgavk (cena odvisna od številka skupin bezgavk) 60,00€ - 150,00€

Ultrazvok skrotuma ali prostate ali testiso

Ultrazvok skrotuma,prostate in testisov

60,00€

100,00€

Ultrazvok dojk 70,00€
Ultrazvok vratnih žil 85,00€
Ultrazvok srca (odrasli in otroci) 85,00€
Ultrazvok arterij obeh spodnjih okočin z meritvami 140,00€
Ultrazvok ven obeh spodnjih okončin z meritvami 140,00€
Ultrazvok ene spodnje okončine 70,00€
Ultrazvok vseh kritičnih mest na ožilju (arterije vratu, trebuha in stegen)  140,00€
Ultrazvok vseh kritičnih mest na ožilju (arterije vratu, trebuha in stegen) in UZ srca  220,00€
Ultrazvok vseh kritičnih mest na ožilju (arterije vratu, trebuha in stegen) , UZ srca, UZ trebuha ter trebušnih organov in UZ vratu ter ščitnice  340,00€
Ginekološki ultrazvok 60,00€
Ultrazvočna potrditev nosečnosti 40,00€
Ultrazvočno merjenje nuhalne svetline ( 11.-14. teden ) 60,00€
z CD posnetkom 80,00€
Ultrazvočna morfologija ploda 80,00€, dvojčka 120,00€
Ultrazvočno merjenje materničnega vratu 35,00€
Ultrazvočno merjenje pretoka skozi maternične arterije 50,00€
3D/4D ultrazvočna preiskava 100,00€,dvojčka 130,00€
CD/USB 15,00€
Ultrazvok kontrola rasti ploda 60,00€
Ultrazvok ocena teže, spol in lege ploda 60,00€
   
   
   
   

 

POSLUJEMO SAMO Z GOTOVINO.

 

Kontaktirajte nas

AlfaEstetica d.o.o.

Ordinacija za estetsko,zdravstveno in anti-aging medicino

Krumperška cesta 11, 1230 Domžale

T: (+386) 41 60 64 77
E: [email protected]

Preko obrazca

Lahko nas kontaktirate tudi preko kontaktnega obrazca.

KONTAKTNI OBRAZEC

Delovni čas ordinacije

PON. 12h - 20h
TOR. 8h - 16h
SRE. 8h - 19h
ČET. 9h - 19h
PET. po dogovoru